Tabung Shopping Kami

Man & Leen

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

Amirul Haziq

Lilypie Kids Birthday tickers

Tasymin Nur Auni

Lilypie First Birthday tickers

Monday, October 31, 2011

:: SEGMEN : LULU CALDINA AJAK BLOGWALKING ::

Hye uolsss... apa khabar sume teman2.... 
(ehhh ada org nk bace ke blog picisan aku nih... xpe ar.. syiok sendiri pommm okeng jek) 

Hari pertama di bulan ke sebelas dalam tahun 2011 ni bersamaan nombor yang sangat santekkkkkk 01.11.11 tgn ni gatal2 la godak2, bukak2 blog si comel Lulu Caldina ni.. nama yg sgt someyyyy......
 sbb ada nama keta idaman ku....ahaksssss... 

Tamo panjang citer... ape kater kite ramai2 join segmen ni beliau ni


comeyyyyyy banner nye.. klik utk join k 


Wahai Lulu Comey.... sudi2 la BW blog ambe ye.... 

Friday, October 21, 2011

:: Tempahan apam Polkadot ::

Hye... hehehehe

saje nk iklan.. sesape nk order apam polkadot sila hubungi saye ye kt 013-9944995 .. ade filling bluberry, strawberry, coklat, kaya @ kosong....


banyak lagi kaler2 lain yg pnh sy buat tp tak smpt nk copy kt pc sume dlm hp.

jangan malu2.... sila la order.. later akan hapdet pelbagai warna dan rupe.. ngeeeeee.... chiowwwwwwww

:: CountDown ::

Assalamualaikum sume... hahahahahahahahaha

tetibe jek kan... setelah lame bebeno tak ngarag-ngarang kt sini.. sina kt belog ni... udah jadi mcm haunted mansion dah.. bersawang-sawang penuh dek lelabah... berhabuk-habuk menyebabkan resdong sehingga melelehkan air hingus...

 ni nak citer countdown to our 1st Wedding Anniversary... huhuhuhu.. jap jek masa berlalu... time kaseh kepada enchek kande kerana spjg setahun usia perkahwinan kami.. mcm2 ragam.. perangai dindanya ini dilayan... adakala merajuk tak tentu hala... menangis sesorg.. tp dia sabo jek... dengan dindanya yg jarang2 sangat memasak... hahahahhaa.... beras beli bulan pose dulu tu pun suku jek baru luak.... takpe.. nti dh kuarkan bekas beras tupperware tu ku kan rajin memasak nasi..... hehehehehehe


9 days to go...... 


Semalam OTW balik umah dengar lagu ni dlm keta...


For the Rest of My Life Lyrics

I praise Allah for sending me you my love
You’ve found your home it’s here with me, and I’m here with you
Now let me let you know
You’ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along, oh
And there’s a couple of words I want to say
Chorus:
For the rest of my life, I’ll be with you
I’ll stay by your side, honest and true
Till the end of my time, I’ll be loving you, loving you

For the rest of my life, through days and nights
I’ll thank Allah for opening my eyes
Now and forever I, I’ll be there for you
I know it deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You’re my wife, and my friend and my strength
And I pray we’re together in Jannah

Finally now I’ve found my self, I feel so strong
Yes everything was changed when you came along, oh
And there’s a couple of words I want to say
Chorus:
For the rest of my life, I’ll be with you
I’ll stay by your side, honest and true
Till the end of my time, I’ll be loving you, loving you
For the rest of my life, through days and nights
I’ll thank Allah for opening my eyes
Now and forever I, I’ll be there for you
I know it deep in my heart
And now that you’re here, in front of me
I strongly feel love
And I have no doubt, and I’ll sing it loud
And that I will love you eternally
Chorus:
For the rest of my life, I’ll be with you
I’ll stay by your side, honest and true
Till the end of my time, I’ll be loving you, loving you
For the rest of my life, through days and nights
I’ll thank Allah for opening my eyes
Now and forever I, I’ll be there for you
I know it deep in my heart
(word yg bold tu wat touching)

Kanda tanye : "Sayang.. spjg kite bersama ada tak abg buat mcm yg kt dlm words tu... sbb pada abang syg bukan je sekadar isteri.. sayang juga sahabat abg yg paling rapat...".. nak leleh air mato den gini.. terharu meksssss.... 

Alhamdulillah.. sy bersyukur dengan ape yg sy ada sekarang.. moga Allah akan memberikan rezeki yg lebih dan diberkati  hingga akhirnya.... Amin....

Skang tak tau nk beli ape utk enchek kanda.. beliau telah belikan dindanye hadiah in advance last month... mmmmmm... ada ms lagi utk difikirkan... huahuahuahua

saye sygkan beliau dan mereka2 yg ada disamping saye.... 

Saat manis bergelar isteri kepada enchek kanda... 
Lebiu syg....... 

Saturday, August 13, 2011

:: Tak Sahur di Ramadhan ke-14 ::

Bermula dari 1 Ramadhan - 13 Ramadhan tak pernak miss sahur since husband tak leh kalo tak sahur sbb gastrik.... so setiap mlm dh pikir nk mkn ape utk sahur... samada amek lauk dari umah mak pas berbuka @ beli ape2 kat aki's corner... malam tadi dah siap amek lauk masa berbuka reramai ktsurau dpn umah... 
patin tempoyak ngan ayam goreng... pastu siap beli ikan keli berlada kt aki's corner... sekali....


tak sempat nak sahur... kes dah terja kol 3.30.. rasa awal lagi tgk tv jap.. pastu g ttp tv sambung tido... kol 4.15 alarm munyik terus tutup pastu tak sedar alarm kedua... sedar2 org dh azan subuh... huhuhuhu... sian kt husband... hope dia bleh bertahan.... tapi...


perut aku lak yang bercerok skang ni...... waaaaaa..... baru kol 8.......

Tuesday, August 2, 2011

:: Cuti Umum Tambahan Untuk Hari Raya Tahun Ini ?????? ::

KUALA LUMPUR: Kerajaan membuat keputusan untuk mengumumkan cuti umum tambahan menjelang hari raya puasa tahun ini kerana ia dijangka jatuh bersamaan dengan sambutan hari kemerdekaan negara iaitu pada 31 Ogos.
Ketua Setiausaha Negara, Tan Sri Mohd Sidek Hassan ketika mengumumkan demikian berkata, bagaimanapun, tarikh sebenar cuti umum tambahan itu akan bergantung kepada pengumuman tarikh hari raya yang akan diisytiharkan oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja Melayu sebagaimana lazimnya. Sekiranya hari raya pertama jatuh pada Selasa 30 Ogos yang juga bermakna hari raya kedua akan bersamaan dengan sambutan hari kemerdekaan negara pada Rabu, 31 Ogos, maka hari Khamis, 1 September akan diisytiharkan sebagai hari cuti umum tambahan, kata Sidek dalam satu kenyataan, Selasa.
Bagaimanapun, sekiranya hari raya pertama jatuh pada Rabu, 31 Ogos yang juga bersamaan dengan cuti umum sambutan ulang tahun kemerdekaan negara, maka hari raya kedua akan jatuh pada 1 September dan ini bermakna 2 September akan diumumkan sebagai hari cuti umum tambahan.

Motip post kt blog : Tak kira la ada cuti tambahan ke tidak saye tetap amek coti start 26hb Ogos 2011.. Keje semula pada 05hb Sept. 2011..... lama betoiiiiiiiiii coti2..... amek 3-4 hari dapat 11 ari coti....
weeeehuuuuuuuuu

:: ALhamdulillah... Rezeki dari Allah ::

Assalamualaikum.... adoi... lamanya tak hapdet blog... maklumla... memang flat gile.... demam tan henti2.... isnin lepas pegi buat blood test.. ada infection dlm darah... setelah berjumpe Dr. Raymond (pakar jantung..hehehhee...boss selalu kalo i saket bwk jumpe pakar terus...) dia bgtau tonsil bengkak.... so bgle antibiotik.... Selasa balik awal.... last2 Jumaat MC.... sempot...demam lagik.... mlm g cocok lak nek gatal2 kt badan.... takpe... dugaan kecik je dari Allah... alhamdulillah... semakin sehat walaupon badan masih lelemau...

Kesah disini nk citer... walaupon dalam keadaan tak sihat... setiap hari ada order apam polkadot pas entry KEINGINAN TERCAPAI dan upload picca kat FB... naseb baik suami saye sangat membantu.... dengan kadar upah yangsangat berbalio... :).... ni antara order yang saya dah siapkan... 
200pcs ... mak customer kedua order utk majlis sambut puasa kt perumahan kami, 50pcs dari Fina, %0pcs dari kak ngah

100pcs dr 1st cust Nurul Husna, 100psc dari Lia (sblh ofis), 50pcs dari Fina, 50pcs dr Kak Ngah

100 pcs dari adik ipar kak zai.. Geng Bas sekolah saye :)

100pcs dari Kak Zai
Ahad lepas buat 100 pcs utk besday ank kak ngah.Next order utk hari Jumaat ni.... 100 pcs.. belum fikir nk buat kaler ape....... 18hb- 50pcs... Raya 100pcs.. utk gathering reunion sekolah en.suami kena wat 300pcs.... pot luck.. request dari kengkawan dia yg panggil kuih tu apam gebu...

Alhamdulillah... hasrat nk bisnes ni dh mula datangkan hasil kecil2an... mak Ain Roxx soh buat letak kt kedai dia bulan pose ni... mungkin weekwnd jek kot dapat buat... kena tanye my asisstant... encek suami....

Doakan saye ye kengkawan.... pada yg dah order... time kasih banyak2 atas sokongan korang....

Untuk my suami..... mekaseh tolong ayang bisnes.... lebiu very the ketat2....

Monday, August 1, 2011

:: IMPIAN RAMADHAN ::

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

                                                                                   Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Ku memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah
Dengan rahmatMu oh Tuhanku
Ku tempuh jua


Friday, July 22, 2011

:: Keinginan tercapai::

Walaupun demam tapi keinginan untuk mencuba resepi ni memang berkobar2.. Resepi ni dapat dari blog Puan Asyifa Mustaffa. Then tengok juga dari myResepi,com pastu dapat dr blog Puan Nuri.. beliau tunjuk camane nk buat bentuk ladybirds yg comey.... so buatla ikot bahan2 yang dinyatakan...

  Enchek suami dikerah untuk membantu... moh kite tengok.. apekah yang jadi?...

Proses menyediakan adunan... cup merah tu beli kt cokit RM2.00/dozen

Adunan yg telag diwarnakan


Versi biru

Versi pink my peberet

Tadaaaaa..... dh siap... rasa sungguh enak...
ALhamdulillah... berjaya hasilkan apam polkadot.... jom pakat2 try ek....

Nota berkaki : Mekaseh mak bagi pakai mixer tu.. jadi hak milik kekal la pas ni.. hikhikhik


Thursday, July 21, 2011

Salam Jumaat

Lamanya tak hapdet blog.... penuh sawang2 mcm sawang2 dlm bilik ni... hikhikhikhik..sy bukan malas okeh..sy ellergic habuk.. tunggu hubby buat.. 



Ari ni dok kat umah.. demam... ntah skang ni asyik demam jek.. makan pon tak selera... pg tadi nk g keje kengkonon.. tp hubby dh cakap smlm.. badan panas tak pyhla keje.. cuti jek.. nanti susah lak nk blk.. smlm pon blk awal.. nasib bek ada adik pkp tolong anto ke bus stand...  ekceli dari buat pap smear ari tu asyik on off je demam ni.... tp seminggu ni mmg rasa lemau jek badan...... mengapakah begitu

okeh... skang sesorg kt umah... lepak atas katil jek.... saket kepale......





Sunday, July 10, 2011

:: LAZY MONDAY ::



Tahap kebosanan yang amat sangat... 

keje tak siap.. keje melambak.... tension......... baru pas MC jumaat lepas plus weekend 2 hari.... 

hilang mood....

tak tau nk tulis pae lagi.. tengok komputer pon nk pitam...... 

hadoiii..... kenapalah mcm ni... sgt boring.......

sangaT MALASSSSSSSSSSS.....

Tunggu habes mesyuarat agong ni dah tamo pegang ape2 jawatan lagi dah......

Tamo tension2 lagi dah mcm ni..... 

Full Stop.. 


Wednesday, July 6, 2011

:: sEMOGA bELIAU cEPAT sEMBUH ::

Last nite mase lepak2 @ aki's corner my auntie bgtau, my uncle yg bongsu admitted kt IJN... He is Pak Cu Adros, adik abah yang paling bongsu..

Tanya kepada kazen anak kepada beliau.. bagaimana keadaan beliau... setakat kol 2.30 ptg ni.. pak cu masih belum stabil tekanan darahnye.. sometimes tinggi.. pastu rendah balik.. tapi beliau akan tetap menjalani angio (istilah i : masuk belon dlm saluran jantung yg tersumbat...)  


Semoga beliau selamat menjalani sesi pembedahan kecik tu.. semoga beliau cepat sembuh.. my one n only uncle sebelah abah yag ade.... 

Tentawan tolong doakan sekali ye untuk kesihatan my uncle okeh..


Nota kemetot : Jaga pemakanan uols... skang ni memacam penyakit which is kebanyakan berpunca dari corak pemakanan..... (mode : masih risau.. results pap smear belum siap... huhuhuhuhu)

Wednesday, June 29, 2011

:: Latihan Sekerat Hari ::


Sepanjang tahun ni.. ni la kali pertama kena g Program Latihan Berasaskan Kompetensi (CBT)... ape tuh?... ntahle... yang pasti kehadiran adalah WAJIB..... 

smlm balik awal.. kol 11 dh balik.. ingat sempat nak ziarah anak sepupu abah meninggal.. Arwah kena kanser payudara.. umur baru 35 tahun.. tp tak sempat. dh dikebumikan kol 11 tu.. so terus jek la blk umah..

pg ni sampai ofis npk surat ni..

blur.. pakek hp jek..

Latihan sekerat ari.. pagi sampai tghr... kat Hotel Grand Seasons... hikhikhik.. agak2 pastu bleh balik terus ke ekkkk.... (monteng jek taw)

Buku Log kt bawah ni baru 1st time nak pakai.. selama ni mana ada pnh g bengkel2 ni bagai... baru jek donlod kt intranet.. 


Lambat lagi... hujung bulan 7.... ape daaaaaaa... excited tak hengat.. sesaje jek post entry ni sbb tak tau nk tulih ape... otak beku.... maleh nk buat koje..... 

Sunday, June 26, 2011

:: Lovely Moment Giveaway ::

Mama Habib buat Ga lagi sempena anniversary ke4 nye.. tahniah ek in advance kepada Zura... Ni kali kedua i join GA Zura.. ari tu pon dh dapat adiah dari Habib.. FM comel yg dh sticky kt esbok kt umah tu.. Sebagai tanda sokongan.. serta tahniah kepada Zura.. I nak join lagi Ga beliau.. 


Klik banner ni utk join.. n follow sume syarat2...


I nak share picture Lovely Moment ni ngan Pn. Zuran dan hubbynye.. pic ni diambil oleh OP kami Ajiem dari Bayu Alam.Fotodesign.. dan diedit oleh Mierul.. Gambar ni spontan jek... kebetulan ada epal hantaran kt tepi katil.. capai jek/.. terus kandid picture tu.. FYI kebanyakan picture Lovely Moment kami pada 30.10.2010 adalah kandid dan banyak gelak2.. tak reti nk koreh2 amek gambo ni.. So ini picture nye..



Puan Zura dan suami.. tahniah ek utk anniversary both of u.. hopefully.. kali ni random.org akan pilih saye lagi mcm GA dulu utk menang hadiah.. hikhikhikhik..


 Happy 4th Anniversary... 

Thursday, June 23, 2011

:: MAKAN ANGIN BERSAMA GENKCORNER ::

Jenjalan kat blog Puan ini lagi... tengok ada satu GA yg banner nye sgt comel.. nak cuba nasib gak la.... 

http://genkcorner.blogspot.com/2011/05/segmen-makan-angin-bersama-genkcorner.html# 

Cepat.. tarikh tutup dia sampai genap 100 peserta jek.... skang dah ada 80++... 

I nak tag  sume kengkawan yang baca entry ini... 

:: KFC Pulok Bagi Diskaun ::

Hehehehehe... bleh beli ari ni..... sebenornya i dah ngendeng laling nak kan cover transformers utk netbook tu... so since KFC baik ati bg diskaun... lagi teruja.... hohohohohohoho..... amek la kengkawan.... jom kite pakat2 beli... sah hingga 31 Julai 2011.. bleh beli malam tu utk sahur esknye.... hikhihk.. tp takot cover transformers tu habih doh..... 



cepat... amek ni...... 

:: SEGMEN : "ADY BUDIKA NAK KASI OLE-OLE DARI LONDON" ::

Kengkawan semua... Ady Budika nak kasik ole-ole dari London (nama lain bg Bandung mengikut beliau).... 


Join ni sesaje suke2... masa suke2 jengok blog Puan Asyifa terjumpe entry segmen ni. Pn. Asyifa ni geng kat Mama Bloggers... 
pastu suke2 la kite join segmen Ady ni yang nanti nak g makan angin ke London (Bandung) atas urusan suke2... 
So kite harap nanti random.org tu suke2 la pilih kite utk dapat ole-ole dari Ady... 

Jom kengkawan... kite suke2 join segmen beliau....  

:: Kerana Kopi O Ais kah? ::

adakah kerana ini... 


saye jadi begini....




Huaaaaa..... sakit perut... kembong weh... org ingat aku pegnen..... member2 kate sbb minum ais... smlm pon saye minum kopi o ais gek.... angin gek perut.... 

Hadoilaa....

Wednesday, June 22, 2011

Tuesday, June 21, 2011

:: Pre Loved Novel ::

Layari 




untuk tengok novel2 pre loved i untuk dijual..... 


:: Pizza Hut Kasik Voucher ::

Kengkawan.. sape nak makan pizza ... cepat amek voucher ni g redeem... 


Valid dari 22 Jun - 24 Jun saje..... yg besh delivery pon boleyyyyyyy..... 

Sunday, June 19, 2011

:: Monday Blues ::


Nape kalo setiap hari Monday jek mcm maleh nak g keje... tapi tiap kali hari Monday kol 3.30 dah terjaga... pastu takleh nak lelap lagi... nak kacau en. hubby kang kena marah lak.... jd pejam la mata ngereng2 kot2 la bleh tido sampai la alarm pertama 4.15am.. pejam mata jap.. alarm kedua 4.30 kejut hubby mangon soh dia tido kt luar.. nanti teman i mandi.... masak air since i takleh mandi air sejok pg2 nanti sempot.. kol 4.45 baru g mandi... 5.30 dah kuar umah... huuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu... malas...... tula rutin harian i...  

mood : boring.... padahal manyak jek keje...... 

Saturday, June 18, 2011

:: GA Like N Menang Mama Rayyan ::

Dah lama tak join GA.. Ari ni i nak join GA yang dianjurkan oleh Mama Rayyan.. ari tu dh penah masuk GA beliau.. Untuk menyokong beliau.. i nak join lagi GA dia.. sangat sempoi.... jom kite join reramai...


Klik banner ni dan uols akan diterbangkan ke entry GA ni.. :)

GA ni utk vote beliau kt contest yg beliau join.... sambil2 kite vote mane taw kite berpeluang dpt hadiah dari beliau lak... due date tak nampak lak kat entry beliau tu... 

i nak tag  Oshin sayang dan kakak risa sayang..

Friday, June 17, 2011

:: HARI INI DI TAHUN YANG LEPAS ::

Pada hari ini di tahun yang lepas kami masih berchenta-chentaan... 
3 bulan menjadi tunangan..

Pada hari ini di tahun yang lepas.. saya tempah cupcakes dari anak mak angkat saya... 
cupcakes berwarna biru

Pada hari ini pada tahun yang lepas.. saya hadiahkan 2 pasang kemeja 
(tak pernah pakai sampai skang masih tinggal kt umah kakaknya)...

Pada hari ini pada tahun yang lepas.. saya belanje dia makan kat Istana Budaya..

Tapi pada hari ini.. di tahun ini tiada apa yang mampu saya berikan padanya.. 
selain dari sekeping kad yang diletakkan di atas bantal sebelum dia masuk bilik malam tadi..

Pada hari ini.. saya hadiahkan diri saya iaitu isterinya sebagai hadiah... semoga ianya lebih bermakna dari yang lain kerana cinta saya tidak boleh ditukarkan dengan hadiah...

Suamiku... 

SELAMAT HARI LAHIR......

Ayang sayang Abang.....  


Wednesday, June 15, 2011

:: Ms Ladybee Blogshop ::

Hehehehe...

Malu ar.. tapi kena gak promote kan.. i ada blogshop yg jual brg2 pre-loved.. novel2 dlm koleksi dan mungkin akan mengembangkan sayap utk menjual barang2 lain...

So... mintak u ols jengok2 la blogshop i tu ek.. mane taw kot2 terkenan kat ati tu.. kite bleh pakat2 rege nya....

sila klik kat bawah ni ye...


mekaseh ye.... :)

Monday, June 13, 2011

:: All In One ::

Bukan printer je yang ada all in one ek.... inilah i pada hari ini (Selasa 14 Jun 2011)...

Nak muntah..
 +
Demam
 +
Saket kepala

+

Perut ngilu2.. 



Sekian, terima kasih

Sunday, June 12, 2011

:: Pap Smear ~ Jangan Abaikan.. ::

Pap Smear: Pertahanan Terbaik melawan Kanser Serviks

Pap Smear: Bukan Main-main
Pap smear merupakan pemeriksaan penting yang diketahui ramai, bukan terhad kepada wanita sahaja malahan lelaki. Ayah dan teman lelaki kamu pun mungkin pernah dengar mengenainya. Ia satu ujian yang digunakan untuk mengesan sebarng keabnormalan dalam serviks wanita. Mak dan kakak kamu mungkin pernah melakukan Pap smear sekurang-kurangnya sekali.
Pap smear sebenarnya kependekan untuk Papanicolau smear. Ia merupakan ujian saringan yang digunakan untuk memeriksa sebarang perubahan dalam serviks wanita. Kamu masih ingatkan, yang serviks tu struktur berbonjol daripada uterus yang menampung bayi semasa dalam kandungan. Inilah bahagian uterus yang membuka kepada vagina. Serviks melalui perubahan semasa kitaran haid wanita dan semasa mengandung.
Pap smear dijalankan oleh doktor pakar ataupun pakar sakit puan. Sampel lelehan serviks atau mukus daripada serviks diambil dengan memasukkan putik kapas dan memusingkannya pada permukaan serviks. Sampel kemudiannya disapukan pada slaid dan dilihat di bawah peralatan sains yang dipanggil mikroskop. Mikroskop membolehkan pemeriksa untuk melihat komponen-komponen lelehan. Pap smear digunakan untuk mengesan kanser serviks atau sebarang jangkitan yang terdapat semasa pemeriksaan.
Berapa kerapkah harus saya jalani Pap smear?
Pap smear merupakan ujian saringan yang digunakan untuk memeriksa penyakit di serviks wanita yang tidak mempunyai sejarah penyakit serviks seperti kanser
Picture 1

serviks.Terdapat beberapa panduan yang digunakan oleh doktor apabila menjalani Pap smear. Pap smear pertama biasanya dilakukan tiga tahun selepas persetubuhan pertama kali dilakukan. Sesetengah panduan mengesyorkan menjalani Pap smear setiap 2 hingga 3 tahun sementara ada yang mengesyorkan pemeriksaan Pap smear untuk wanita yang aktif melakukan hubungan seks, setiap tahun sehinggalah mencecah umur 30.
Apakah Pap smear yang tidak normal?
Apabila menjalani Pap smear, pemeriksa biasanya akan memeriksa sel-sel luar biasa. Sel-sel luar biasa akan kelihatan lain daripada sel biasa. Ia mungkin mempunyai warna berlainan apabila dicampurkan dengan pewarna tertentu dan mungkin mempunyai saiz dan bentuk yang pelik. Kehadiran sel luar biasa mungkin menunjukkan berlakunya kanser serviks atau terdapatnya jangkitan. Sebelum kamu jadi lebih risau, lebih baik kamu tahu yang tak semua keputusan abnormal Pap smear bermaksud terdapatnya kanser serviks.
Keputusan Abnormal Pap Smear
Hasil ujian Pap smear mungkin mengandungi banyak istilah perubatan yang menakutkan kamu. Berikut merupakan beberapa istilah yang biasa dan maksudnya:
  • Sel Skuamus Atipikal. Ini bermakna yang sel abnormal mungkin kelihatan semasa Pap smear yang mungkin disebabkan oleh jangkitan. Sel-sel ini juga mungkin berkembang menjadi kanser.
  • Displasia. Ini bermakna yang sel abnormal mungkin kelihatan semasa Pap smear. Displasia bukannya kanser. Walau bagaimanapun, dysplasia mungkin, tapi tak semestinya berkembang menjadi kanser serviks
Jenis-jenis Displasia
  • SILSquamous Intraepithelial Lesion. Ini bermakna yang sel leper nipis di permukaan luar serviks kamu dikesan tidak normal. Seperti dysplasia, SIL terutamanya yang berbentuk parah mungkin berkembang menjadi kanser serviks peringkat awal.
  • CINCervical Intraepithelial Neoplasia. Ini bermakna terdapat pertumbuhan tidak normal pada serviks. Perubahan tidak normal ini hanya berlaku pada permukaan paling luar serviks.
  • Carcinoma in situ (CIS).Ini bukannya kanser serviks. Ini merupakan salah satu bentuk SIL yang memberitahu kamu yang sel yang berkemungkinan berkembang menjadi kanser adalah terhad pada permukaan serviks dan belum masuk ke lapisan yang dalam.
Ambil Perhatian: Pap Smear Tidak Normal!!!
Apabila Pap smear menunjukkan keputusan tidak normal, doktor kamu mungkin melakukan perkara-perkara berikut:
  • Mengulangi pemeriksaan Pap smear
  • Memberi ubat seperti Krim Estrogen. Keabnormalan dalam serviks mungkin biasa semasamenopaus apabila hormon seks seperti estrogen mengurang. Sekiranya estrogen rendah yang menyebabkan keabnormalan dalam serviks, hasil pemeriksaan sepatutnya semakin positif selepas menggunakan krim estrogen.
  • Melakukan kolposkopi. Apabila melakukan kolposkopi, doktor kamu akan menggunakan peralatan yang dipanggil kolposkop untuk memeriksa serviks. Semasa prosedur ini, doktor akan menyapu larutan cuka lembut pada permukaan serviks. Kawasan yang bertukar menjadi putih selepas penyapuan larutan tersebut akan dianggap sebagai tidak normal.
  • Melakukan biopsi dengan mengambil sebahagian kecil permukaan serviks dan menghantarnya ke makmal untuk ujian. Melalui biopsy, doktor kamu boleh menentukan sama ada terdapat keabnormalan yang dijumpa semasa Pap smear atau kolposkopi adalah disebabkan kanser ataupun tidak.
Picture 2
Kanser Serviks
Kanser serviks menunjukkan pertumbuhan keabnormalan dalam serviks. Serviks merupakan bahagian bawah uterus. Ia merupakan struktur berbentuk bonjol dengan permukaan yang kaya dengan sel. Sel ini mungkin menjadi kanser apabila terdedah kepada organisma tertentu seperti Human Papilloma Virus (HPV), menghisap rokok dan jangkitan kelamin.
Meningkatkan Risiko Kanser Serviks
Berikut merupakan antara faktor yang dikatakan boleh meningkatkan peluang wanita mendapat kanser serviks:
  • Jangkitan Human Papilloma Virus. Jangkitan HPV merupakan penyebab paling umum kanser serviks. Virus yang menyebabkan kanser serviks tergolong dalam keluarga virus yang sama yang menyebabkan ketuat genital. Seks tanpa perlindungan mungkin meningkatkan peluang menyebabkan jangkitan HPV kerana seseorang itu mungkin mendapat jangkitan akibat sentuhan dengan kulit yang dijangkiti. Kebanyakan wanita boleh dijangkiti oleh virus tapi tak semua akan berkembang menjadi kanser serviks. Ujian Pap smear boleh menunjukkan terdapatnya jangkitan HPV.
  • Melakukan seks ketika masih muda.
  • Bertukar-tukar pasangan atau mempunyai pasangan yang kerap bertukar-tukar pasangan.
  • Genetik. Sekiranya ahli keluarga atau ada saudara kamu yang mempunyai kanser serviks, kamu mungkin mempunyai risiko mendapat kanser tersebut.
  • Merokok. Ada juga kehamilan dan kelahiran bayi yang boleh meningkatkan peluang mendapat kanser serviks. Kurang jelas kenapa ia berlaku.
  • Kehamilan. Ada juga kehamilan dan kelahiran bayi yang boleh meningkatkan peluang mendapat kanser serviks. Kurang jelas kenapa ia berlaku.
  • Penyakit Jangkitan Kelamin(STI). Terdapat perkaitan rapat antara beberapa jenis STI dan perkembangan kanser serviks.
  • Sistem Imun LemahStres dan diet yang keterlaluan mungkin melemahkan sistem imun kamu. Sesetengah wanita, walau dijangkiti HPV, mungkin tidak mendapat kanser serviks kerana pertahanan tubuh mereka, sistem imun lah tu, kuat untuk melawan jangkitan. Apabila sistem imun semakin lemah, seorang wanita mempunyai kemungkinan mendapat kanser serviks.
  • Diet. Diet yang kurang dengan sayur dan buah mungkin menyebabkan kamu tak cukup zat. Jadi lemahlah sistem imun kamu!
Mencegah Kanser Serviks (Barah Pangkal Rahim)
Sentiasa berjaga-jaga dan melindungi diri anda sepenuhnya, pasti merupakan salah satu cara terbaik. Berikut merupakan cadangan yang boleh kamu buat untuk mengelakkan kanser yang menakutkan tu.
  • Pakai perlindungan ketika melakukan seks.
  • Elakkan melakukan seks ketika masih muda.
  • Berhenti merokok.
  • Makan banyak buah-buahan dan sayur. Kekal cergas!
  • Jalani pemeriksaan Pap smear.
  • Dapatkan suntikan vaksin. Vaksin yang digunakan untuk mencegah kanser servik ada di pasaran. Ia mungkin sedikit mahal, tetapi budak perempuan seawal umur 9 tahun sudah boleh mendapatkan vaksin tersebut. Tanyalah pada doktor kamu mengenainya

** Nota Dihujung kaki : copy Paste dari KOTEX

pagi ni 13/6/2011 ada appointment.. doktor kata pasal rahim terbalik ngan piyed singkat tu normal... tp pap smear tetap dibuat td.. i terdengar cam dia sosek2 yg kurang enak.. tp utk sedapkan ati dia kata nnti result pap smear kuar, kalau abnormal kite akan call utk appointment semula.. huhuhuhuuuuhu... takot... dua kali di kobeknye tadi.. seb bek doktor pompuan.. kalo laki... malu............. ngilu masih terasa.. hopefully takde ape2....

kawan2 sume... jangan baikan ujian pap smear ni.. tak saket pon... ngilu jek.. mcm ni dia buat.. 

image from mr. gugel :)

Cegah kanser serviks dari awal.... 

Thursday, June 9, 2011

:: Sepanjang Hidup ::



Aku bersyukur kau di sini, kasih
Di kalbuku, mengiringi
Dan padamu
Ingin kusampaikan
Kau cahaya hati
Dulu kupalingkan diri dari cinta
Hingga kau hadir ubah segalanya
Oooo
Inilah janjiku kepadamu

Chorus:
Sepanjang hidup
Bersamamu
Kesetiaanku tulus untukmu
Hingga akhir waktu
Kaulah cintaku, cintaku

Sepanjang hidup
Seiring waktu
Aku bersyukur atas hadirmu
Kini dan s'lamanya
Aku milikmu

Yakini hatiku
Kau anugerah sang Maha Rahim
Semoga Allah berkahi kita
Kekasih, penguat jiwa
Kuberdoa, kau dan aku di Jannah
Kutemukan kekuatanku di sisimu
Kau hadir sempurnakan s'luruh hidupku
Oooo
Inilah janjiku kepadamu

*Repeat Chorus
Yakini hatiku
Bersamamu, kusadari inilah cinta
Tiada ragu,
Dengarkanlah kidung cintaku yang abadi


ABANG.. MEKASEH ATAS SEGALANYA... SEPANJANG HIDUP AYANG AKAN SAYANG ABANG... mood munge2 di pagi Jumaat
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...