Tabung Shopping Kami

Man & Leen

Daisypath Anniversary tickers

Daisypath Friendship tickers

Daisypath Friendship tickers

Amirul Haziq

Lilypie Kids Birthday tickers

Tasymin Nur Auni

Lilypie First Birthday tickers

Monday, March 7, 2011

:: JELAJAH BLOG 2011 : KATEGORI IBU BERSAMA EN. BEN ASHAARI ::

Setelah terpujuk dengan Geng-Geng Mama Blogger.. maka saya dengan rendah hatinye ingin turut serta di dalam segmen ni... 

Ni syarat-syarat yang telah ditetapkan oleh En. Ben :-

Letak banner cenggini :- 

Dah letak dah :)

Tulis Tajuk ni JELAJAH BLOG KATEGORI IBU dan linkkan ke entri ini ...  (Dah settle)


 Siapa yang layak masuk ? Blogger blogger yang sudah bergelar ibu ... (Ehemm... saye seorang ibu dan blogger)


Cerita serba sedikit pasal saye(Dah citer)

Saye merupakan seorang pekerja yang makan gaji ngan Kerajaan Malaysia.. seorang isteri kepada lelaki yang bernama Che Mansor b. Abdul Razak (chenta hatiku). Seorang mama kepada seorang anak lelaki yang dompot bobot Amirul Haziq (anak dengan psgn terdahulu) yang bakal menyambut ulangtahun kelahiran yang ke 9 pada 9 April 2011 nanti.. Juga sekarang memikul tanggungjawab sebagai mama kepada 2 orang anak perempuan kepada Allahyarhamah adik saye yang kembali ke rahmatullah pada 27 Januari 2011.. Anak-anak itu Nur Adriana Batrisyia berusia 7 tahun dan  Alesya Nurjeha yang baru berusia 1 tahun 2 bulan.. tanggungjawab menjaga amanah arwah adik dipikul bersama Ayahanda Hj. Mohamed Yunus b. Mohamed Salim dan Bonda Hajjah Apipah bt. Abidin.. InsyaAllah selagi hayat dikandung badan anak2 ini akan dibesarkan di depan mata kami seperti yang arwah hajati. Ehhhh.... cukople cite bab sedey ni kan...    


En. Ben mintak Cerita pengalaman manis bergelar seorang ibu(Dah citer)

Ceritanya cenggini : Saye bergelar ibu pada usia 22 tahun... pengalaman manis adalah semasa mengandungkan My Bobot selama genap 9 bulan... saat melahirkan Alhamdulillah... senang jek... 2 kali teran dah kuar... terus nurse angkat kaki baby dan tunjuk kat saye... tanye ape jantina anak... dengan keletihan saye menjawab baby boy... pengalaman pertama menyusukan ank juga adalah yang termanis walaupon sekejap jek 3 bulan pastu dia uwekkk... tak syuke... so Amirul Haziq membesar dengan sihat dan kuar dengan susu lembu Dutch Lady sehingga berusia 6 tahun.... tu je la kot... dan kini saya sedang menanti dan berusaha untuk hamil anak bersama suami saye yang terchenta ini... (pssst.... En. Ben pon tolong doakan untuk saye yek :) )


En. Ben jugek nak tau kenangan pahit (Dah citer gek)

Yang pahitnye tak banyak cuma kesedihan membesarkan Amirul Haziq seorang diri.. tiada suami di sisi... dengan berbagai cacian dan tohmahan yag ditelan.. tapi saye pekakkan tinge jek.. ye la kan... saye tak mintak duit dorang pon utk beli susu dan pampes Amirul, sume usaha sendiri... walaupon pnh keje kat tempat yg tak dibayar gaji, buat part time kt kedai makan dengan pendapatan sekitar RM8-Rm10 sehari.. tp tulah orang kate.. berkat sabar.. saya ditawarkan Oleh gomen utk bekerja dengan mereka... dah dah tahun berlalu.. 

Kenangan yg paling pahit bile kehilangan adik tersayang... pergi yang mengejut... tanpa kami semua di sisinya saat dia menghembuskan nafas terakhir... tp kami redha... kena tabah untuk pegang amanah yang ditinggalkan.... 

Pesanan Khas buat suamiku Che Mansor Razak.. (Dah diluahkan)

Bertemu, berkawan, bercinta, bertunang dan akhirnya disatukan dengan ikatan yang ada sekarang adalah keangan manis dan terindah dalam hidup mama... banyak yang telah kite kongsikan bersama, pahit, manis, dugaan yang datang kite cuba untuk hadapi bersama... mama cuma berharap moga papa tak henti menyayangi kami, moga papa dapat mendidik kami dengan cara yang paling diredhai.. kasihilah Amirul Haziq seperti mana Papa kasihi Tasymin.. Mama harap suatu masa nanti dapat bertemu ngan Tasymin... 

Ingatan juga harapan kepada Anak2 ini(Dah diluahkan)

Jadilah seorang anak yang Soleh & Solehah... jadilah insan yang berguna, berilmu dan berakal.. kenanglah jasa kedua ibu bapa dan mereka yang telah bersa dalam membesarkan dan menjadikan kamu sehingga hari ini... tiada lain yang lebih indah apabila anak2 berjaya dalam hidup.... di dunia dan juga di akhirat

Nasihat kepada Anak-anak gadis di luar sana(Dah diluahkan)

Ape yang telah korang lalui dari seorang anak hingga menjadi isteri dan menjadi seorang ibu... ape yang korang kena ingat.. hargai kedua ibu bapa... selagi hayat mereka masih ada... jagalah kebajikan mereka... kerana tanpa mereka kamu tidak akan lahir ke sunia, kamu tidak akan berjaya dalam hidup tanpa doa dan restu dari mereka.... 

Sekian, terima kasih kepada yang memberi semangan kepada saya untuk join segmen ni terutama EL, Darna, Kak Sheila Firdaus... kerana kamu-kamu sume di geng mama blogger saye semakin terpanggil dan rajin untuk menghapdet blog ini... juga kepada Oshin Jamel sbb manjadi Editor blog saye.... 

En. Ben... sudi2 kan review blog saye yg sejemput ini dan sile beri kritikan untuk kebaikan bersama... 


18 comments:

  1. best! skurang2nya tahu kisah NM yang lama, bkn bizibody tp just like macam berkenalan kan..?
    :)

    ReplyDelete
  2. singgah dari segmen BA
    semoga menjadi ibu yang tabah dan sabar dlm mendidik anak2..

    anak itu amanah Allah walaupun bukan anak kita sendiri kan?

    ReplyDelete
  3. Ztee : tak kenal maka tak cinta kan..

    Mas : timekasih atas sokongan anda....

    ReplyDelete
  4. salam kenal dari blog ben...:) semoga kita sama2 menjadi ibu yg mithali..amin.

    ReplyDelete
  5. salam, selamat hari ibu.. aik.. betol ke ni hari ibu..hehe dtg dr blog abg ben

    ReplyDelete
  6. salam kenal. Dtg dari segmen ben

    http://diarialeesya.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. pinky momma dtg singgah dr blog abg ben..terus folo kamu mama =)

    smga kite dapat mendidik anak menjadi org yg berjaya di dunia & akhirat..
    jemput sggah pinky pula mama..

    more make up & shawl tuto at my side bar..jom mama

    ReplyDelete
  8. dtg dari blog encik ben...follow awk..hehe...
    jom singgah blog ct n vote untuk ct..

    http://illustrasiaku.blogspot.com/2011/03/ct-berkempen-bukan-manifesto-ingin.html

    ReplyDelete
  9. hye2.. singgah dr blog abg ben.. nice blog ! keep blogging tau ~ :)

    ReplyDelete
  10. singgah buat laluan trafik dari blog abg ben..

    biarlah orang nak kata apa, bukan dorang yang tolong bantu, janji kita anak beranak sihat dan tak susahkan sesiapa, tersentuh membacanya dan awak memang seorang yang kuat.

    ReplyDelete
  11. salam perkenala...terjah dari blog ben...

    pekakkan jer telinga dengan umpat keji org sekeliling....Allah sentiasa bersama2 kita...

    ReplyDelete
  12. datang ke blog cantik ini...salam perkenalan.. =D

    ReplyDelete
  13. entry yg sgt bagus...
    thniah ye...:)

    sy ni newbiee lagi...
    jom bce info mnarik tentang petua orang2 tua untuk jga kecntikan tubuh badan...laki n pmpn..:)x

    ReplyDelete
  14. saya suka nasihat untuk si gadis tu..Insyaallah..
    Gembira buat kamu..
    tahniah..
    salam kenalan dari saya..
    chow..

    ReplyDelete
  15. salam,
    mengunjungi rakan2 jelajah blog;)
    dtg dr blog abg ben;D
    blog apisv2

    ReplyDelete
  16. salam pkenalan.. datang dari blog abg ben :)
    jom follow sy jgak, untuk smangat berblog n kongsi info ttg mommy..hehehe..
    rizaros.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. Terima kasih semua atas sokongan dan semangat.... salam perkenalan untuk kamu semua

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...